WW logo

Concept voor waterwonen in de uiterwaarden

previous
next
Recht van overpad!

Deze woning kent een dubbele ontsluiting.

- De droge: rijd met je (vier wiel aangedreven) auto tot onder de overstekende slaapvleugel, loop via de droogliggende tuinponton de trap op naar het steigerniveau en via de ruime entree naar binnen.
- De natte: rijd met de auto tot de collectieve parkeerplaats op de winterdijk, loop over de verhoogde steigerontsluiting, langs alle buren tot aan de eigen woning


Elke woning is gebouwd op enkele betonnen paddestoel constructies (meerdere aantallen en grootten zijn optioneel) en beschikt over een drijvend ponton waarop in alle jaargetijden getuind kan worden. De aan elkaar geschakelde, zeer riante balkons vormen in tijden van wateroverlast de ontsluiting van de woningen. Iedere huiseigenaar stelt dan zijn terras beschikbaar ten behoeve van de toegankelijkheid gedurende het natte seizoen. De af- en aanlopende bewoners struinen bij elkaar langs de woonkeuken die zijn ouderwetse, informele functie als vanzelf herwint. Er ontstaat op gezette (en beperkte) tijden een noodzaak om een gemeenschappelijk doel na te streven: de overwinning op het hoge water. Het communale belang dringt zich jaarlijks op en brengt een niet verstikkende gemeenschap tot stand.
Recht van overpad!

Deze woning kent een dubbele ontsluiting.

- De droge: rijd met je (vier wiel aangedreven) auto tot onder de overstekende slaapvleugel, loop via de droogliggende tuinponton de trap op naar het steigerniveau en via de ruime entree naar binnen.
- De natte: rijd met de auto tot de collectieve parkeerplaats op de winterdijk, loop over de verhoogde steigerontsluiting, langs alle buren tot aan de eigen woning


Elke woning is gebouwd op enkele betonnen paddestoel constructies (meerdere aantallen en grootten zijn optioneel) en beschikt over een drijvend ponton waarop in alle jaargetijden getuind kan worden. De aan elkaar geschakelde, zeer riante balkons vormen in tijden van wateroverlast de ontsluiting van de woningen. Iedere huiseigenaar stelt dan zijn terras beschikbaar ten behoeve van de toegankelijkheid gedurende het natte seizoen. De af- en aanlopende bewoners struinen bij elkaar langs de woonkeuken die zijn ouderwetse, informele functie als vanzelf herwint. Er ontstaat op gezette (en beperkte) tijden een noodzaak om een gemeenschappelijk doel na te streven: de overwinning op het hoge water. Het communale belang dringt zich jaarlijks op en brengt een niet verstikkende gemeenschap tot stand.
omschrijving
Stage/Werk bij Marx & Steketee architecten BV
academisch jaar
2005-2006
locatie
De Wilpsche Klei
opdrachtgever
Heijmans
projectteam
Ady Steketee
Vincent de Gouw
Wouter Wiltenburg